Proč je dobré jísti čokoládu :-)

26. 9. 2008 16:56
Rubrika: Nezařazené | Štítky: čokoláda , krása , pochoutka , zdraví

Tento článek nám posloužil pro inspiraci v hodině angličtiny a myslím, že pro společenství Milovníků čokolády je jako stvořený :-)

Když se řekne čokoláda, většinou se naše chuťové pohárky začnou slastně tetelit. Vzápětí vám ale před očima začne běhat výstražné světýlko: Pozor, jedná se o nezdravou kalorickou bombu!

Poslední finské výzkumy ale ukazují, že se špatnou pověstí této pochoutky to nebude zas tak žhavé. Čokoláda má totiž pozitivní vliv na lidské zdraví.

Ale pozor, řeč je pouze o její kvalitní variantě s vysokým obsahem kakaa!

Léčivá pochoutka

Vlastně ani není divu, že tato lahůdka byla v minulosti považována za lék a ještě na počátku 20. století se prodávala v lékárnách, a za druhé světové války ji dokonce podávali vojákům, aby se zvýšila jejich odolnost a vytrvalost.

O jejich účincích nepochybovali ani staří Mayové, kteří ji před staletími užívali jako afrodiziakum - žádný div, vždyť čokoláda obsahuje fenyetylamin, hormon, jenž se vylučuje v mozku zamilovaných...

Samá pozitiva

Finští výzkumníci sledovali několik let milovníky čokolády a došli k překvapivým závěrům. Čokoholici byli štíhlejší, měli menší obvod pasu, trpěli méně cukrovkou ve srovnání s jinými lidmi, kteří dávali přednost jiným cukrovinkám.

Pokud nedáte na čokoládu dopustit, tak jste pravděpodobně ve větší psychické pohodě a máte optimističtější přístup k životu než ti, co si na sladké příliš nepotrpí. Podle finských výzkumů vykazovali milovníci čokolády větší pocity štěstí, méně pocitů osamělosti a méně depresivních zkušeností.

Čím léčí?

Pravá čokoláda obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které kromě tělesné schránky ovlivňují i psychiku. Jednou z nich je teobromin, který uvolňuje cévy, snižuje krevní tlak, navíc stimuluje srdce a má močopudné účinky. Další látkou obsaženou v čokoládě je již zmíněný fenyletylamin, který působí silně antidepresivně - zmírňuje pocity strachu a úzkosti.

Aby se projevily léčivé účinky čokolády, dopřejte si 20 g kakaa nebo 15 g čokolády denně.

Až si budete chtít zamlsat, tak ale nesmíte zapomenout, že svému zdraví prospějete pouze pravou čokoládou. Imitace čokolády nahrazuje kakaové máslo jinými tuky.

autorka článku: Petra Pohlová; originální titulek: Buďte krásná s čokoládou

Zobrazeno 1801×

Komentáře

Actis

A ještě dodávám, že cukr je takový benzin pro mozek. Dodává mu energii, zlepšuje myšlení a uklidňuje.

Krasnazena

Bohužel většinou sníme daleko víc než jen těch 15g. Pozor na tloušťku. Lída

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona signály.cz